WRX: Hansen vetett véget Kristoffersson szombati szériájának

Első győzelmét szerezte 2020-ban a ralikrossz-világbajnokság címvédője, aki jokertaktikájával verte meg Johann Kristofferssont. A pontverseny éllovasát kétszer is falnak szorították a rajtoknál.

A hetedik és nyolcadik fordulóval folytatódik a WRX szezonja: a portugál hétvége törlése miatt Spanyolországban, Barcelonában is két komplett versenyt tartanak. A bajnokságot vezető Johan Kristoffersson eddig minden szombati fordulót megnyert, és formája most is folytatódott, két kvalifikációs futamon leggyorsabb volt: a Q2-ben egyetlen tizedmásodperccel előzte meg őt Andreas Bakkerud, aki idén először villant meg a Renault Megane-nal. Valódi bravúr volt ez a második idő Kristofferssontól, miután a rajtnál Robin Larsson a gumifalhoz préselte, a Volkswagen két kerékre állt, a borítás bal eleje pedig jelentősen megsérült.

A köztes eredménylistán Kristoffersson, Timmy Hansen, Bakkerud, Kevin Hansen és Mattias Ekström volt a sorrend a három futam alapján. A mezőny egyetlen magyar résztvevője, Kárai Tamás 14. helyen végzett Audijával az összesítésben, ő nem jutott tovább az elődöntők körébe. Indult volna még egy magyar a vb-hétvégén, Lajos Gyula „Luigi” egy Skoda Fabiával, de ő végül visszalépett a bemutatkozó szerepléstől.

Nem történt meglepetés az elődöntőkben: az elsőből Kristoffersson, Ekström és Bakkerud, a másodikból Timmy és Kevin Hansen, valamint Grönholm jutott tovább, azaz a köztes eredménylista első hat helyezettje.

https://www.youtube.com/watch?v=H0hdgbEH6ak&ab_channel=FIAWorldRallycrossChampionship

Annál nagyobb fordulatot tartogatott a döntő. Kristofferssonnal újból megkóstoltatták a belső íven levő falat, ezúttal Timmy Hansen nem hagyott neki helyet. A Volkswagen újra megsérült, később lökhárítóját is elhagyta. Hansen tudta, hogy egy korai jokerrel lehet esélye: a vonalvezetés teljesítése után tizedről tizedre faragott a különbségből az utolsó körig kint maradó Kristoffersson csonka autójához képest. A kétszeres bajnok az utolsó körben tudta le kötelező jokerét, amelyből csupán Hansen mögé ért vissza. Megpöckölte honfitársát, aki füstölgő kerekekkel, de az első helyen ért be a célba – a 2019-es bajnok megszerezte első győzelmét.

Kristoffersson a második helyen ért célba, először kapott ki szombaton, a két svéd két ütközését azonban vizsgálták a döntő után. A Team Hansen két autóval végzett a dobogón Kevin Hansen révén, Niclas Grönholm negyedik lett, megelőzve Ekströmöt, Kristoffersson legközelebbi üldözőjét a bajnokságban, aki sok értékes pontot veszített a nap során: hátránya 25 egységre nőtt. A döntőben csak hatodik lett Bakkerud, akinek szombatjában egy erősebb eredmény is benne lehetett volna.

A WRX eredményei részletesen itt találhatók.

Related posts

Leave a Comment