Nagy Benjámin: Nyerő joker

Az elmúlt két évben pályaversenyeken találkozhattunk Nagy Benjámin nevével, pályafutása azonban új irányt vett a 2020-as szezonban, és mostantól a ralikrossz került a középpontba. A Swift Hybrid RX Cupban az elejétől fogva az élmezőnybe tartozott, és nem kellett sokat várni az első győzelemre sem.

A hibrid kategória világviszonylatban is egyedülálló géposztály – minden résztvevő számára azonos Suzuki Swiftekkel –, amely idén került be az országos bajnokság programjába. Miért erre a különleges kategóriára esett a választás?

„Idén mindenképpen ralikrosszban gondolkoztunk, mert a gyorsasági szakágban sajnos nem láttunk olyan következő lépcsőt, aminek érdemes lett volna nekivágni. A Suzuki Kupa 1,4-es autóját kipróbáltam, de nekem nem jött be” – válaszolta meg a kérdést a 18 éves versenyző. „Tavaly már indultam néhányszor a ralikrosszban MX–5-ös Mazdával, szereztem is egyszer egy harmadik helyet, de inkább elsőkerekes autóval akartuk folytatni. Ekkor jött ez a lehetőség a hibrid kategóriában, aminek a kasztnijához már hozzá voltam szokva, hiszen az alap ugyanaz az 1,6-os Swift, amivel gyorsaságiztam a múltban. Teszteltünk a Kakucsringen, és úgy voltunk vele, miért ne, próbáljuk meg. A partnereink, a FÉMALK Zrt. és Stability Workout is támogatták a váltást.”

A fiatal pilóta hamar ráérzett az új kategóriára, amelyben a fiatal generáció tagjai és az autósportban már sokat bizonyított nevek egyaránt szerepelnek: Máriapócson ő volt a leggyorsabb az előfutamok alapján, majd Greinbachban a dobogón végzett, annak is a második fokán. A nagy áttörést viszont a szeptemberi kakucsi menet jelentette: a futamokon második-harmadik helyezéseket hozott, a döntőben azonban szintet lépett, és megszerezte első győzelmét, megelőzve a szezonban addig mindent megnyerő Luigit.

„Nem is számítottam rá, hogy megnyerem, mert előtte nem voltak túl szerencsések a döntő futamaim, általában kontaktok miatt nem tudtam rendesen végigmenni. Most azonban minden összeállt. A harmadik helyről indultam, és végre nagyon jól kaptam el a rajtot. Ezúttal a váltó rendesen működött, ami addig néha nem vette elsőre jól a fokozatokat. A fékkel is voltak problémáim, most viszont jó féktávokat tudtam venni, tehát összeállt a technika. A rajt utáni kavarodásból szerencsére jól jöttem ki és feljöttem a második helyre. Volt egy időszak a futamban, amikor kicsit leszakadtan Luigitól, ennek ellenére vissza tudtam zárkózni rá, és aztán egy jó jokertaktikával elé kerültem, így megnyertük a futamot” – beszélt első győzelme történetéről Nagy Benjámin, aki az eredménynek köszönhetően a Swift Hybrid RX Cup pontversenyében a második helyre lépett fel.

A cikk eredetileg az Autósport és Formula Magazinban jelent meg.

Related posts

Leave a Comment