Jöhet a negyedik világbajnoki cím?

Mindhárom vb-címe különleges a WRX bajnoka, Johan Kristoffersson számára: az idei azért, mert a családi csapattal szerezte meg. Győzelmei közül a barcelonait emelte ki, és már megpendítette: élvezné, ha jövőre a negyedikért menne.

Johan Kristoffersson világverőként hagyta ott a ralikrosszt második világbajnoki címe után: 2017-ben és 2018-ban is hengerelt, nem csupán fölényesen lett bajnok, de a versenyek döntő többségét is megnyerte, 24-ből 18-at. A versenyző – a ralikrossz mellett kétszeres svéd túraautós bajnok – 2019-ben új kihívásba vágott, és a WTCR-ben indult, ahol rögtön megszerzett három győzelmet.

Ennek ellenére a 2020-as a WRX-be való visszatérés éve volt: Kristoffersson a domináns Volkswagen Polót hozta vissza a mezőnybe, ám nehezítést jelentett, hogy többé nem gyári versenyzőként, hanem az ellenfelekhez hasonlóan privát indulóként kellett bizonyítani, az egyautós Kristoffersson Motorsporttal. Ennek ellenére a svéd az első pillanatoktól fogva gyors volt, és 50 %-os mutatóval, nyolcból négy futamgyőzelemmel szerezte meg harmadik világbajnoki címét.

„Amikor először megnyered a bajnokságot, az nyilván magában különleges. A második cím azért volt emlékezetes, mert 12 fordulóból 11-et én nyertem meg. A mostani pedig azért érzelemdús, mert a saját csapatunkkal értük el, azzal, amellyel évekkel ezelőtt minden elkezdődött. Nagyon boldog vagyok, és különösen örülök a csapattársaim miatt, akik csatlakozhattak hozzám ebben az utazásban” – mondta a háromszoros világbajnokként adott első interjúban a sorozat oldalának Kristoffersson. Ha valamit hiányolhat az idei évből, az egyedül az, hogy nem a pályán szerezte és ünnepelte a vb-címet: szokatlan módon, a szezonzáró törlésével vált véglegessé az idei eredmény.

„Az évek folyamán rengeteget fejlődött az a képességem, hogy már az elején megtaláljam a tempót. El kell végezni a házifeladatot a tapadásról és vezetési stílusról, de nemcsak nekem, hanem a csapatnak is. Vasárnapi versenyt először Barcelonában nyertünk” – emelte ki idei győzelmei közül a spanyolországit. „Az elődöntő nagyon jól sikerült. Egész nap úgy nézett ki, hogy legyőznek minket, de mindent megfordítottunk és a hétvégén először élveztem a pályát. Nagyszerű érzés volt, hogy mindez Ekströmöt megelőzve sikerült. Még korai arról beszélni, hogy mehetünk-e a negyedik bajnoki címért jövőre, de nagy élmény lenne!”

Related posts

Leave a Comment