Első évében lett csapatvilágbajnok a Team JC

Kristoffersson mellett Christoffersson is világbajnok: az Ekström–Larsson duóval felálló KYB Team JC nyerte a csapatértékelést, első teljes szezonjában.

Joel Christoffersson csapata, a svéd JC Raceteknik a múltban már indult WRX-versenyeken, a formáció első teljes szezonja azonban a 2020-as volt. A sikeres 2019-es évben megnyerték a Supercar Európa-bajnoki címet Robin Larssonnal és több győzelmet szereztek az RX2-ben: ezeket az eredményeket követte a logikus következő lépés, a világsorozatban való bemutatkozás.

Az eredeti felállásban Larsson és Janis Baumanis szerepelt volna a két piros-fekete Audi S1-gyel, de már a höljesi szezonnyitó előtt történt egy csere: Baumanis anyagi okok miatt visszalépett, a helyére pedig egy igazán nagy név, a 2016-os világbajnok Mattias Ekström ugrott be helyettesként. A svéd eredeti megbízatása csak a hazai fordulóra szólt, de a jó eredmények miatt a szezon végéig maradt. Kifizetődő csere volt, hiszen Ekström gyűjtötte a csapat legfényesebb eredményeit: a nyolc fordulón két győzelmet és három második helyet, valamint ezüstérmes pozíciót a pontversenyben. A kétszeres Európa-bajnok Larsson a versenyek felén döntőbe jutott, egyszer dobogóra állt és hatodik lett az összetettben.

A páros összesített 314 pontjának köszönhetően a Team JC első évében megnyerte a csapatbajnokságot, 16 ponttal a címvédő Team Hansen előtt. (A Kristoffersson Motorsport egyautós csapatként nem vehetett részt a pontozásban.) A csupán 30 éves csapatfőnök, Joel Christoffersson így nyilatkozott azt követően, hogy a szezonzáró törlésével véglegessé vált a bajnokság eredménye:

„A JC Racetekniket 2014-ben azzal az álommal indítottam el, hogy egyszer a világbajnokságon versenyezzünk. Ebből kifolyólag azt, hogy az első WRX-es évben máris megnyertük a csapatbajnokságot, nehéz lesz felülmúlni. Csodás érzés világbajnoknak lenni. A szezon előtt ez volt a célom, az pedig, hogy az elejétől fogva vezettünk, csak fokozza! A Covid-19 miatt a szezon későn kezdődött, és bár természetesen szomorú, hogy nem tudjuk befejezni az évet és nem ünnepelhetünk a Nürburingringen, mégis csak jó érzés, hogy fel tudtuk tenni a pontot az i-re” – idézi a WRX oldala Christofferssont.

Két versenyzője, Larsson és Ekström teljesítményét így értékelte: „Robin magasabbra lépett és bizonyította, hogy az Európa-bajnokságon mutatott tempóját tovább tudja vinni. Sajnos balszerencsés is volt és pár saját hibát is elkövetett, különben jó esélye lett volna az egyéni bajnokságban a legjobb három között végezni. Mattias és Robin fantasztikus munkát végzett, úgy gondolom, megizzasztottuk Johant és a Kristoffersson Motorsportot ebben az évben: a mi csapatunk volt az ellenfelük legtöbbször. Mattias a szezon során végrehajtotta, amire képes, nagyon örülünk második helyének az egyéni bajnokságban. Az első és valószínűleg egyetlen alkalom, hogy teljes szezonban vesz részt velünk, megtiszteltetés volt a csapat tagjának tudni őt” – fogalmazott Christoffersson, lényegében elbúcsúzva Ekströmtől, aki visszavonulását szakította meg ebben az évben a Team JC kedvéért.

Related posts

Leave a Comment