Kétszeres fejlődés: Pozitív évet zárt Bütösi Zsolt és Balázs

Csak három versenyből állt a második ralikrosszos szezon Bütösiék számára, de a csonka évad is biztató jeleket mutatott: az apa egy motorfejlesztéssel közelebb került a Super1600 élcsoportjához, a fiú felvette a Junior Kupa tempóját, és stabilan a középmezőnyhöz tartozott.

Bütösi Zsolt a ralizást 2019-ben cserélte a Super1600 kategóriára, ahol dobogós helyeket is elért. A második évben a Citroen DS3-mal a pódium valamelyik fokáig nem sikerült eljutni, de a fiatal ellenfelekkel és új autókkal megerősödő mezőnyben döntőbe került azon a három hétvégén, amelyen részt vett: Bütösiéknek egy családi tragédia miatt sajnos a csonka évben is ki kellett hagyniuk két futamot.

„Sikerült az ötödik helyet megcsípnem, ami nem rossz eredményt azt tekintve, hogy 11-en voltunk egész évben. Jó irányba indultunk el, kapott az autóm egy motorfejlesztést, ami nagyon jól sikerült, kezdjük felvenni a lépést a Suzukikkal és echte Eb-s autókkal. Jövőre megpróbáljuk a váltót is fejleszteni, ennélfogva nagyon bizakodunk benne, hogy akkor már tényleg ott leszünk a sarkukban” – mondta Bütösi Zsolt, akinek célja továbbra is a SuperCar, de egy szezont még biztosan a Super1600-ban fog tölteni. „A cél erőteljesen támadni, bár igazából az eredmény nem elsődleges. Én elsősorban a gyerek fejlődésére koncentrálok, de ha már ott vagyok, akkor persze megpróbálok küzdeni!”

A gyerek, a 14 éves Bütösi Balázs második szezonját töltötte a fiataloknak kiírt Junior Kupában, ahol vetélytársaihoz hasonlóan egy Suzuki Swiftet terelt: a javulás magáért beszélt, még ha a kihagyások miatt nem is tudott előrébb végezni a szezon végi 10. helynél.

„Ebben a csonka szezonban is borzasztó sokat fejlődött, rendesen felgyorsult már, erősen a középmezőnyben van, nem sokkal lemaradva az élmenőkhöz képest. A kategóriájában ebben az évben sokan voltak, akik már hosszú ideje ott mennek, most pedig betöltötték a 17-et, jogosítványt szereztek, ezért feljebb léptek. A mezőny fele kicserélődik, csak a fiatalabbak maradnak, ezért Bazsinak nagy lesz az esélye rá, hogy a jövő évben már a dobogót támadja. Így van ez rendjén, a fiatalok így fejlődnek, egymástól tanulva, végig kell járniuk a lépcsőfokokat” – beszélt az ifjabb Bütösi kibontakozó ralikrosszos pályafutásáról.

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2020-ban jelent meg.

Related posts

Leave a Comment