Hogyan áll most a WRX mezőnye?

Az elmúlt hetekben végre megkezdődtek a versenyzői bejelentések a Ralikrossz-világbajnokságon. Egyelőre nyolc teljes szezonos hely kelt el, plusz néhány egyszeri induló ismert.

A sort mindenképpen a címvédőkkel kell kezdeni: az EKS JC – amely tavaly még Team JC-ként lett csapatbajnok – a háromszoros világbajnokkal, Johan Kristofferssonnal kezdi meg a szezont, a kombináció pedig előzetesen az abszolút favoritnak tűnik. Kristofferssonnak sűrű éve lesz: a WRX mellett az Extreme-E-ben és RallyX Nordic szériában is teljesíti az évadot. A svéd csatlakozása Mattias Ekström és Joel Christoffersson közös csapatához azt is jelenti, hogy a Kristoffersson Motorsport és a Volkwagen Polo nem lesz a mezőnyben. A Ralikrossz-vb legsikeresebb versenyzőjének csapattársa az Audival a belga Enzo Ide lesz, első teljes idényében.

Nem fognak hiányozni a mezőnyből Hansenék: a két testvér, Timmy és Kevin az ötödik évben maradnak csapattársak a Team Hansennél. Mindketten letették már névjegyüket: Kevin egyszeres futamgyőztes, bátyja, Timmy 10 versenyt nyert pályafutása során, továbbá a 2019-es világbajnoki címet. A 2020-as szezonja nem az elképzeléseknek megfelelően alakult, Barcelonára rázódott össze, ami a törlések miatt végül a rövid szezon utolsó fordulója volt: ha ezúttal az indulás is erős lesz, 2021-ben biztosan számolni kell vele.

A negyedik futamgyőztes, aki a mezőnyben lesz, Niclas Grönholm, aki három versenyt nyert eddig. Ami magyar szempontból a legfontosabb, hogy a GRX másik Hyundai i20-át Szabó Krisztián vezeti, aki tavaly a futamok felén indult a csapattal, idén azonban Grönholm állandó csapattársa lesz, így 2019 után ismét teljes évet fut.

Első teljes éve lesz az idei Kevin Abbring számára: a 2019-ben kétszer is döntőben szereplő holland a Renault Megane-nal versenyez Unkorrupted név alatt. Az elnevezés ezúttal a francia FORS Technologies csapatát takarja a GCK helyett (melynek Abbring tesztpilótája), mivel utóbbi formáció az elektromos érára készülve kihagyja a szezont.

Újra ott lesz az összes versenyen a 2017 óta rendszeresen ralikrosszozó Timo Scheier, a szokásos SEAT-tal és a Münnich Motorsporttal. A kétszeres DTM-bajnok eddig két dobogós helyet ért el a WRX-ben és a döntők sűrűn visszatérő szereplője.

Az állandó indulók mellett több alkalmi szereplő részvétele ismert. Még decemberben jelentették be, hogy az Európa-bajnokságon induló Team RX Racing és Ollie O’Donovan rajthoz áll válogatott vb-futamokon, egy különleges versenygéppel, a Proton Iriz RX Supercarral.

A szintén Eb-szereplő Dubourg testvérek, Jean-Baptiste és Andrea egy hétvégén, a németországi duplán indulnak, csapatuk, a DA Racing pedig már a 2022-es évre melegít, amikor elektromos autóval a WRX egész szezonjában részt terveznek venni. Azt pedig személyesen Luigitől tudjuk, hogy a magyar versenyző is szerepelni fog a Nürburgringen az ES Motorsport Skoda Fabiájával.

A világbajnokság kevesebb mint egy hónap múlva, július 23-24-én indul Barcelonában, így a következő hetekben további bejelentések dömpingjére számíthatunk.

A WRX 2021-es állandó mezőnye:

EKS JC (Audi S1)
Johan Kristoffersson
Enzo Ide

Team Hansen (Peugeot 208)
Timmy Hansen
Kevin Hansen

GRX (Hyundai i20)
Niclas Grönholm
Szabó Krisztián

Unkorrupted (Renault Megane R.S.)
Kevin Abbring

Münnich Motorsport (SEAT Ibiza)
Timo Scheider

Related posts

Leave a Comment