Bakkerud lett az Európa-bajnok Spában

A WRX-ből kiszoruló norvég megnyerte az RX1 versenyét, vele együtt pedig az Eb-címet is Fabien Pailler előtt. Kárai Tamás döntőben és a bajnokság 7. helyével zárta a szezont.

Négy fordulóból állt idén az RX1 Európa-bajnokság, a szezonzáróra, Spa-Francorchamps-ba pedig reális győzelmi esélyekkel három pilóta érkezett: az éllovas Fabien Pailler (62 pont), Andreas Bakkerud (60 pont) és Andrea Dubourg (54 pont) – annak ellenére, hogy egyikük sem nyert futamot a szezon során. Kisebb esélye két futamgyőztesnek, Janis Baumanisnak (48 pont) és René Münnichnek (41 pont) is maradt, habár utóbbi egy hétvégét kihagyott. A harmadik nyertes, a 46 pontos Thomas Bryntesson nem vett részt Spában.

Belgiumban Bakkerud – aki egyébként Lajos Gyula „Luigi” ülését vette át az Eb-n napokkal a szezonnyitó előtt az ES Motorsportnál és maradt végül a teljes szezonra – nem bízott semmit a véletlenre, négyből három kvalifikációs futamot megnyert, győzött az elődöntőben és balszerencsés döntős sorozatának véget vetve a fináléban is. Segítette az is, hogy az egyik kvalifikációs futamon éppen a három rivális, Pailler, Dubourg és Baumanis ütköztek egymással.

Legközelebbi üldözője a Q4-ben nyerő Fabien Pailler volt, de a franciának be kellett érnie a második hellyel a versenyen és a pontversenyben is, négy egységgel az Európa-bajnok Bakkerud mögött. A norvég csapattársa, Janis Baumanis harmadik lett a futamon, ugyanígy a bajnokságban is.

A magyar delegációból Kárai Tamás négyből harmadik alkalommal bejutott a döntőbe, ahol ötödik lett – a bajnokságban a 7. pozícióban végzett az Audival. Csucsu épp Kárai mögött negyedikként célba érve elődöntőben esett ki, ő 10. lett a pontversenyben.

Az RX3 Európa-bajnokságon Jurij Belevszkij és Marat Knyazev volt a négy kvalifikációs futam leggyorsabbja, valamint a két elődöntő nyertesei: éppen a Volland Racing orosz párosa volt a Q2 látványos balesetének két érintettje, amelyért még is büntették mindkettőjüket. A döntőben Belevszkij szezonja harmadik győzelmét szerezte Knyazev és Jan Cerny előtt, a hazai pilóta, Kobe Pauwels a Q2-t még nyerte, de végül csak ötödik lett. A mezőny megszokott magyar tagja, Szíjj Zsolt nem indult ezen a hétvégén. Az RX3 szezonja még nem ért véget, ők Portugáliában is versenyeznek, Belevszkij sikere azonban szinte garantálható 24 pontos előnye mellett.

Related posts

Leave a Comment