Bakkerud: Eb-cím születésnapra

A 2021-es szezon RX1-es Európa-bajnoka Andreas Bakkerud lett: az örömet tetézi, hogy 30. születésnapján szerezte meg a bajnoki címet – járt is egy torta egyenesen a norvég arcába. Bakkerudnak nagy tervei vannak a jövőre nézve jelenlegi csapatával.

Alig néhány hónappal ezelőtt, mikor kiadták a WRX szezonnyitójának nevezési listáját, értetlenkedtünk, hogyan hiányozhat Andreas Bakkerud a névsorból: a norvég 2014 óta a világbajnokság élmenőjének számított, hét versenyt nyert a legfelső szinten, 2019-ben pontegyenlőséggel, győzelmek száma alapján bukta csak el a bajnoki címet Timmy Hansennel szemben. Júliusban lenyilatkozta, semmilyen csapattal, semmilyen bajnokságban nincs szerződése, így az is kérdéses volt, látjuk-e egyáltalán versenyezni ebben a szezonban.

Végül úgy alakult, hogy Bakkerud teljes szezont futott az RX1 Európa-bajnokságon, valamint az amerikai Nitro Rallycrossban is versenyez a Subaruval. Az Eb-hez csak napokkal a höljesi szezonnyitó előtt csatlakozott: az ES Motorsport Skoda Fabiáját foglalta el, azt az autót, amelyet az eredeti tervek szerint egy magyar, Luigi vezetett volna idén. A beugrás először egyetlen hétvégére szólt, a Svédországban dobogóra álló Bakkerud azonban végül mind a négy fordulón indult.

Fotó: WYN Pictures

Bár kijutott neki a balszerencséből, Lohéacban vezető pozícióból csúszott vissza a negyedik helyre a döntőben motorhiba miatt, Rigában pedig egy elődöntős ütközés fosztotta meg a fináléba jutástól, Spában minden összeállt, nyerni tudott, így Fabien Pailler-t megelőzve Európa-bajnok lett – harmadszor pályafutása során a 2010-2011-es Super1600-as győzelmeket követően.

„Ez az eredmény egészen hihetetlen, tekintve, hogyan álltak a dolgok alig pár hónappal ezelőtt. Nagy köszönettel tartozom az ES Motorsportnak, akik lehetőséget kínáltak, hogy versenyezhessek velük az Euro RX1-ben. A csapatban mindenki kiváló munkát végzett, nagyon büszke vagyok mindannyiukra” – mondta Bakkerud a WRX hivatalos oldala szerint.

„Nagyon rövid, ám intenzív szezon volt, Fabien pedig semmilyen tekintetben nem könnyítette meg számomra, végig nagyszerű rivális volt. Ideges voltam a spái döntő előtt, de tudtam, hogy erős pozícióban vagyunk, és abszolút őrületes volt 30. születésnapomon nyerni. Remélem, az ES Motorsportra és rám még fényesebb jövő vár közösen – egyértelműen van még benne” – célozgatott a norvég versenyző. Mivel Luigitől tudjuk, hogy a litván csapattal a WRX-ben való indulást terveztek a Nürburgringen és Portugáliában, esélyesnek tartjuk, hogy Bakkerud a csapattal tűnik fel újra a hozzá méltó szinten, a világbajnokságon.

Related posts

Leave a Comment