Háromfrontos háború

Nagy évet tudhat maga mögött a Kárai Motorsport. A versenyző negyedik alkalommal nyerte meg az ob-címet, emellett mondhatni, hogy menetrendszerűen teljes szezont futott az Európa-bajnokságon, ahol hetedikként zárta az összetettet, továbbá a világbajnokság első és utolsó versenyhétvégéjén is részt vett a fekete-piros Audi S1-gyel.

A ralikrossz nemzetközi színterén is tényezőnek számít Kárai Tamás, aki az előző évekhez hasonlóan ismét teljes szezont teljesített az Európa-bajnokság RX1 géposztályában. Az Audi S1-gyel számolnia kellett az élcsoportnak: Kárai négyből háromszor is a döntőben szerepelt, Svédországban negyedik, Franciaországban – két évvel utolsó dobogója után ugyanazon a pályán – harmadik, Belgiumban pedig ötödik lett a végelszámolásban. Tradíciónak nevezhető a csapatnál, hogy a teljes Eb-idényt minden évben egy-két világbajnokságon való szerepléssel egészítik ki. Kárai ezúttal a szezont nyitó barcelonai, valamint az évet záró dupla nürburgringi hétvégére nevezett be, és elődöntőben szerepelt. Hogy a külföldi versenyek listája teljes legyen, a csapatnak a portugál bajnokságban is volt egy vendégszereplése, ahonnan hazahozták a győztes trófeát.

Kárai Tamás idehaza is versenyez, rendszerint fölényes formában. Az Európa-bajnoksággal való időpontütközés miatt hétből hat fordulón tudott rajthoz állni a magyar bajnokságban, ezek közül azonban négyszer is megnyerte a SuperCars-kategóriát: a két máriapócsi futamon, a Slovakia Ringen, valamint az évadzárón Nyirádon. Így a kimaradt versenyhétvége ellenére is megszerezte az országos bajnoki címet, 2015, 2018 és 2019 után 2021-ben már a negyedik alkalommal.

„Nagyon eredményesek tudtunk lenni az Európa-bajnokságon és a magyar bajnokságban, ahol szintén nagyon kemény harcok zajlottak idén, ezért komoly díj megnyerni a bajnoki címet” – összegezte Kárai Tamás, így fejtegetve a siker kulcsát: „Egy évet mentem már korábban az autóval, így nagyon összeállt, sok munka volt benne, komoly mérnöki, szerelői háttér állt mögöttem. Ezek a fiúk régóta mellettem vannak, egy nagyon jó csapatot sikerült kialakítani. Annak köszönhetően, hogy az egész csomag összeállt, sikerült az Európa-bajnokságon is az élmezőnyben versenyezni.”

A Kárai Motorsport műhelyében már készül a következő szezonra szánt versenygép, amellyel a cél az újabb hazai és nemzetközi sikerek megszerzése. Természetesen egy Audi, hiszen a négyszeres magyar bajnok hű kedvenc márkájához.

„Számomra csak Audi jöhet szóba, nagyon megszerettem ezt a márkát, és megpróbálok hű maradni hozzá. Egy S1-est építünk, ez lesz a negyedik Audi, ami nálunk készül. Nagyon jó autó, mivelhogy alacsony, a súlypontja egészen lent van, emellett kisebb még a Fordnál is. Egy könnyű karosszériából tudunk egy elég széles és elég rövid autót építeni, ami szerintem igazi versenyautó. Emellett, persze ez az én véleményem, még formailag is jobban néz ki, mint a többi autó” – dicsérte az Audit Kárai Tamás.

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2021-ben jelent meg.

Related posts

Leave a Comment