Fékpadtól dobogóig

Az első rajtkockából indult és harmadik helyen futott be a döntőben a 9-es Audi Máriapócson. A SuperTouringCars +2000 bajnoka, Koncseg Zoltán pályafutása első dobogóját szerezte a csúcskategóriában.

„Nem, abszolút nem gondoltam volna én sem, hogy eddig fog tartani!” – válaszolta Koncseg Zoltán, mikor arról kérdeztük, egy évvel ezelőtt, mikor belevágott a SuperCars-projektbe, számított-e rá, hogy ennyit kell várnia az első dobogós helyezésre. 2021-es újonc szezonját csuklótörés és kihagyott futam is nehezítette, a legjobb versenyeredmény negyedik pozíció volt. „Szerettük volna előbb elérni, de tudomásul kellett venni, az Audi teljesen más autó, mint a BMW, amellyel húsz évet mentünk előtte. Nyirád után tudtam azt mondani, eljött az a pont, hogy úgymond összebarátkoztunk. Ez Máriapócson vissza is tükröződött, hiszen még az esős időben, csúszós pályán is jól tudtam kezelni az autót” – folytatta Koncseg.

A szezonnyitóra minimális teszttel érkezett a csapat: az autó pénteken még a fékpadon állt, a motorprogramot tökéletesítették. Élesben rögtön jól mozgott az A1, a versenyző nyerte meg az első kvalifikációs futamot, majd később az első elődöntőt is, ami rajtelsőséget ért a hétvége fináléjára.

„Máriapócson az egyes rajtkocka nem tökéletes, mert más típusú az aszfalt, és hiába volt jó a rajtreakció, túlforogtak a kerekek, a lengyel ellenfél pedig be tudott elém jönni. Innentől beragadtam mögé, túl lassú volt, de ilyen pályán nem tudtam megelőzni. Sajnos pont amikor úgy döntöttem, kimegyek jokerre, ő is éppen akkor húzta ki, nekem pedig már nem volt időm visszamenni a normál ívre, így mögötte futottam be a célba. Másik jokerkörrel lehetett volna eggyel jobb a helyezés, de nem szomorkodunk, mert nagyon jó eredmény a harmadik hely is” – beszélt a döntő fő mozzanatairól Koncseg Zoltán.

„Bízunk benne, hogy a jövőbeni versenyeken ugyanígy az elejében tudunk lenni. Van még egy terv az idei évre, készülünk a nyirádi Eb-fordulóra, leadtuk a nevezésünket, most pedig már csak arra várunk, mehetünk-e a futamon” – beszélt még a porondon levő célokról, elárulva, hogy a legtöbb hazai élmenőhöz hasonlóan ő is benevezett a Magyarországra visszatérő Európa-bajnokság versenyére.

A cikk eredetileg az Autósport és Formula Magazinban jelent meg.

Related posts

Leave a Comment