Kristoffersson: Kilencen esélyesek a győzelemre Höljesben

A neves vendégindulóktól hemzsegő svéd Eb-hétvége legnagyobb favoritja kétségkívül a négyszeres világbajnok, Johan Kristoffersson lesz. A svéd szerint rajta kívül nem kevesebben, nyolcan nyerhetik meg az Euro RX1 döntőjét vasárnap.

A ralikrossz sztárja a Kristoffersson Motorsport Volkswagen Polójával – a jól ismert márkával, amellyel három vb-címét nyerte – vesz rész a Mágikus Hétvégén, bemelegítésként az elektromossá váló WRX július 30-31-i nürburgringi szezonnyitója előtt. Az esélyesekről így beszélt:

„Úgy látom, Andreas Bakkerud, Enzo Ide, Anton Marklund, Janis Baumanis, Ole Christian Veiby, Sondre Evjen, Oliver Solberg és Jean-Baptiste Dubourg mind potenciális nyertesek. Jó lesz, hogy bele tudok rázódni a verseny új formátumába, mielőtt a világbajnokság elkezdődik, és remélem, igazi népünnepélyt látunk akár 20-30 rajongóval a közönség soraiban” – mondta Kristoffersson, aki a RallyX Nordic dupla fordulóján ugyanezen a pályán két győzelmet szerzett.

Kiket tart esélyesnek Kristoffersson? Andreas Bakkerud vb-második helyezett és háromszoros Európa-bajnok, köztük az RX1 tavalyi nyertese, aki címvédőként hiányzik az állandó mezőnyből, de a svéd és norvég futamokra benevezett az EKS Audi S1-esével.

Enzo Ide Bakkerud csapattársa, aki első igazán erős eredményét érte el ralikrosszban Nyirádon: a szezonnyitót második helyen zárta. Korábbi vb-s tapasztalat erősíti, tavaly Kristoffersson csapattársa volt az EKS JC-nél.

A szóban forgó nyirádi versenyt Anton Marklund nyerte a Hedströms csapat Hyundai i20-asával, a kategória 2017-es Európa-bajnoka. Nagy esélyesnek tartják az ismétlésre, de Höljesben a plusz indulók miatt nehezebb feladata lesz, mint más helyszíneken.

Janis Baumanis is szerzett már Eb-címet, 2015-ben a Super1600-ban. A világbajnokságon öt évet húzott le, tavaly pedig harmadik lett az Euro RX1-ben. Ebben a szezonban Skodáról Peugeot 208-ra váltott, csapata, a #YellowSquad mögött pedig erős háttér áll, a Hansen Motorsport érdekeltségébe tartozik.

A JC Raceteknik, amely az EKS-sel karöltve segítette a vb-címhez tavaly Kristofferssont, vendégszereplőként két Audit nevez, ezeket vezeti a norvég páros, Ole Christian Veiby és Sondre Evjen. Veiby fókuszában jelenleg a WRC-2 van, de korábban indult ralikrosszban, még 2015-ből Eb-futamgyőzelemmel rendelkezik a Supercarban. Evjen 2019-ben lett harmadik a géposztály összesítésében, legjobb eredményeit a RallyX Nordic szériában érte el.

Oliver Solberg, a Hyundai WRC-pilótája szintén vendégként indul, két évvel utolsó ralikrosszversenye után. A szakágban letett már az asztalra komoly sikereket, elsősorban a RallyX Nordic 2018-as bajnoki címét. Ugyanúgy i20-ast vezet, mint Marklund.

A végezetül említett Jean-Baptiste Dubourg az Euro RX1 rutinos tagja, aki jól bevált Peugeot-val versenyez. 2019-ben második lett az összetettben, abból az évből származik egyetlen győzelme, de a dobogón minden szezonban megszokott szereplő.

Related posts

Leave a Comment