Először végzett nő a WRX dobogóján

Történelmi jelentőségű volt a második montalegrei döntő dobogója: a Ralikrossz-világbajnokságon először ért célba az első három között női versenyző a svéd Klara Andersson személyében.

A 22 éves hölgy a svéd Senior bajnoki cím és két RX2e-forduló után 2022-ben állandó jelleggel csatlakozott az elektromossá vált Ralikrossz-világbajnokság mezőnyéhez, a CE Dealer Team tagjaként – ezzel ő lett csupán a harmadik nő a szintén svéd Ramona Karlsson, valamint a német Mandie August után, aki rajthoz állt a WRX-ben, és az első állandó női résztvevő.

Már WRX-debütálása erősen sikerült Hellben, döntőbe jutással és az ott elért negyedik helyezéssel nyolc indulóból. Négy versennyel később, Portugáliában, a második versenynapon jutott be újra az első öt közé, a körülmények pedig kezére játszottak: Timmy Hansen és Johan Kristoffersson ütközése, valamint a címvédő megbüntetése után harmadik pozíciót örökölt, a dobogóra állt a versenyen, amelyen csapattársa, Niclas Grönholm megszakította Kristoffersson győzelmi szériáját.

„Micsoda hétvége volt! Tudtam, hogy Portugália lesz az a pálya, ahol a legjobban fogok küszködni idén, és valóban nagy kihívást jelentett. A múltam hátsókerék-meghajtású autókhoz és pályaversenyzéshez fűz, ahol sokkal finomabbnak kell lenni, miközben Montalegrében rendesen meg kell küldeni, ha az ember gyors akar lenni. Ez az egyik legnehezebb, de egyben legélvezetesebb pálya, ahol életemben versenyeztem. Tényleg ki kellett lépni a komfortzónámból, amiből sokat tanultam versenyzőként” – mondta Andersson. Az autó, a jellegzetes sárga PWR is sokat fejlődött az előző hétvégékhez képest.

„Sajnálatos befejezése lett a szombati napnak, de nagyon büszke vagyok mindenki munkájára a hétvége során. Riga óta a teljes csapat kiváló munkát végzett, és bár még sokat kell fejlődnünk, azt hiszem, már többé-kevésbé versenyképes autó áll rendelkezésünkre, és sok pozitívumot tudunk Portugáliából meríteni. Niclas szupergyors volt mindkét napon, első WRX-dobogómat pedig természetesen csodálatos volt megszerezni. De mindenekelőtt nagyon elégedett vagyok vezetésemmel és teljesítményemmel, valamint a hétvégi fejlődésemmel. Sokat tanultam abból, hogy az igazán gyors fiúkat követtem a pályán. Ez a kettős dobogó az a löket a csapattagok számára, amire már nagy szükség volt, és amit továbbviszünk a következő fordulóra” – folytatta a svéd hölgy, aki pontállás hatodik pozíciójába jött fel az eredménynek köszönhetően.

Related posts

Leave a Comment