Bütösi Balázs első dobogói

Megtörtént az áttörés a Junior Kupában szereplő kis Bütösi számára: miután a csapat felfedezte a műszaki hibát, amely versenyek óta hátráltatta, a fiatal versenyző rendszeres szereplője lett a döntőknek. Máriapócson harmadik hellyel első dobogós eredményét szerezte meg, a két nyirádi fordulón pedig még előkelőbb pozícióban, másodikként ért be.

A kupás Suzuki Swiftet tüzetesen átvizsgálták a monorierdei verseny után, így végre fény derült rá, hogy egy befecskendezőprobléma hátráltatta Balázst az év első két fordulóján, sőt már az előző szezonban is.

„Ezután szerveztünk egy tesztet, ahol a Suzuki végre kifogástalanul működött. De nemcsak a szokásos autóját vezette, hanem kipróbálta a Citroent is, amellyel korábban én versenyeztem” – számolt be az édesapa, Bütösi Zsolt, aki idén fia versenyzésére összpontosított, de korábban a Super1600-ban szerepelt a DS3-mal. „Nagyon kecsegtető időket tudott menni a nagy autóval is, ezért tettem neki egy ígéretet, hogy ha dobogón végez év végén, akkor jövőre kategóriát váltunk, és az STC –1600-ban a Citroennel folytatódik tovább a versenyzés. Erre fel is rántotta magát, mert egyből hozott egy dobogós helyezést, aztán jöttek sorban a jó eredmények…”

A szezon első két fordulóján csak az elődöntőig jutó 15 éves pilóta Máriapócson nem csupán a döntő hat résztvevője közé jutott be, de a harmadik helyet is megszerezte, első ralikrosszos dobogóját. Fuglauban negyedik helyet ért el, az első nyirádi versenyen folytatva a szárnyalást pedig egészen a második pozícióig jutott. Greinbachban megszakadt a döntős sorozat, de erről nem a Tiszaújvárosi ASE versenyzője tehetett: az összesített második helyezés után pole-pozícióból kezdte meg saját elődöntőjét, de hátulról kilökték. Az újabb nyirádi viadalon korrigált, és megismételte legjobb eredményét.

„Átmenetileg még a döntőt is vezette, végül másodikként futott be Kis Latyak mögött. Ezzel az összetettben a harmadik helyen áll, matematikailag még a másodikra is van esélye, de ami nagyon sanszos, hogy meglesz a dobogó. Jó látni, hogy beérett és sorra hozza az eredményeket, amikért annyit dolgoztunk!” – mondta a büszke apa.

A cikk eredetileg az Autósport és Formula Magazinban jelent meg.

Related posts

Leave a Comment