Szabóék: Három bajnok a családban

Emlékezetes év volt az idei a bagodi Szabó család számára. Szabó Bulcsú a Swift Kupában, Szabó Csanád a Junior Kupában szerzett bajnoki címet, a büszke apa, Szabó Szilárd pedig a Magyar Kupa 1,4-es értékelését zárta az első helyen.

A fiúk még mindig egészen fiatalok – Bulcsú 15, Csanád 13 éves –, ennek ellenére már nagy tapasztalat áll mögöttük: mindössze nyolc, illetve hat évesek voltak, mikor elkezdték a versenyzést a kustánszegi roncsderbi szakosztályban, Trabanttal. Hamarosan Dömsödön, autókrosszban folytatták a tanulást, majd csatlakoztak a magyar ralikrosszbajnoksághoz, korosztályuknak megfelelően a Junior Kupához. Mind a ketten begyűjtöttek egy-egy bajnoki címet már a mostani sikeres szezont megelőzően: Bulcsú 2018-ban nyerte meg az utánpótlás-kategóriát, majd magasabb szintre, a Swift Kupára váltott, átadva a terepet Csanádnak, aki 2019-ben bátyja nyomdokában ugyancsak győzni tudott.

A 2020-as évben a két Szabó uralta saját kategóriáját. Bulcsú a Swift Kupában egy szezon tapasztalattal felvértezve befoghatatlannak bizonyult: a lerövidült szezon mind az öt hétvégéjét megnyerte, ráadásul a maximálisan megszerezhető 120 pontot gyűjtötte össze az év során. Szabó Csanád fiatal kora miatt még egy évadra maradt a Junior kategóriában, és éppen úgy teljesített, ahogy favoritként számítani lehetett rá: ő egy kivételével minden forduló döntőjét megnyerte, a szezonnyitó második helyezése után Kakucstól fogva az összes alkalommal a dobogó tetején végzett, így sikeresen megvédte a bajnoki címét.

Az apa, Szabó Szilárd nem csupán fiai pályafutását egyengeti és segíti őket a versenyeken, hanem ő maga is rajthoz áll: hosszú évek után learatta a sikereket a Magyar Kupa –1400-as divíziójában, és fiaihoz hasonlóan egy Suzuki Swifttel kategóriabajnoki címet szerzett. „Családilag járjuk a versenyeket, hiszen a párom, Lilla is jön velünk, ő biztosítja a megfelelő hátteret, ami nélkül nehéz lenne koncentráltan versenyeznünk. Segítőink, barátaink pedig a megfelelő technikai háttér biztosítását végzik” – beszélt arról az apa, hogyan zajlanak a Szabó család hétvégéi. „Együtt nagyon sok mindent át tudunk beszélni, kiértékelni, megvan a családi egység, közös élményekre teszünk szert, és mindannyian jól érezzük magunkat a versenyeken.”

„Ráadásként még eredmények is jönnek: ha volt is ilyen a múltban, biztosan nem fordult elő sűrűn, hogy egy családon belül három bajnoki címet sikerült elhozni a különböző kategóriákból. Jövőre mindkét fiú magasabb szintre lép: Bulcsú a Magyar Kupa 1,6-os kategóriájába, Csanád pedig az 1,4-be, ahol átveszi a bajnok autómat. Én is váltok, nekem a SuperTouringCars –1600 lesz a következő lépcsőfok.”

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2020-ban jelent meg.

Related posts

Leave a Comment