Kis Vadkutya: Utoljára a kicsik közt

Az év végi dobogóra nem sikerült felállnia, mivel ifj. Nedecki Lászlót sűrűn elkerülte a szerencse a Junior Kupa versenyein. Egy harmadik hely azért összejött Máriapócson, ami pedig még fontosabb, versenyzőként tovább fejlődött, ezért jöhet a következő lépcsőfok, a magasabb kategóriába lépés.

Kis Vadkutya, azaz ifj. Nedecki László már nagyon várta, hogy nyáron elkezdődjön a 2020-as versenyszezon. Először Alsózsolcán, egy szlalomversenyen ült be a jól ismert Suzuki Swiftbe, ahol kategóriagyőzelmet szerzett. Aztán jött Domaháza, a Rali3-as viadal, ahol édesapjának, Nedecki Lászlónak navigált a VFTS-ben. Ezek a futamok azonban még csak a felkészülést jelentették: a lényeg a Ralikrossz-ob Kakucsringen kezdődő szezonja volt.

Az eredményes 2019 után, amely során futamgyőzelem és több dobogós eredmény is született, a kis Nedeckinek nagy céljai voltak: az év végi dobogóra állni a Junior Kupában. A szezon azonban nem bizonyult egyszerűnek, hiszen a fiatalok mezőnyében hemzsegtek a gyors pilóták, az ifjú versenyzőt pedig többször is baleset vetette vissza. Egész évét jellemezte, ami a legelső verseny döntőjében történt Kakucson: egy ütközés után négy kört teljesített felnin, így hozta be a negyedik helyezést. A rövid szezon ráadásul számára még rövidebbnek bizonyult, a vírushelyzet miatt az Ausztriába való elutazás kimaradt.

„Sajnos a dobogót nem sikerült elérni az év végén. Kicsit csalódott vagyok, de ebben a sorozatban hét olyan versenyző szerepelt, akik bármikor dobogóesélyesek voltak, hiszen minden versenyen tizedmásodperces különbségek döntöttek közöttünk” – értékelte évét ifj. Nedecki, aki végül ötödik lett az összetettben, megismételve tavalyi eredményét. „Több futambalesetet is elszenvedtem, ami hátráltatta a jó eredményeim elérését, és ebből adódóan az autót is elég komoly sérülések érték. Köszönöm a csapatomnak, hogy a nehéz időszakban is bíztak bennem és mellettem álltak!”

A fiatal versenyző számára azonban nehézségei ellenére a 2020-as szezon is tanulságos volt, megtanult egy fontos leckét: „Ebben az évben rájöttem, hogy nem elég a vezetői tudás, a jó felkészülés és a megfelelő autó, hanem egy pici szerencse is kell a dobogós helyezés eléréséhez. Minden versenykilométer megszerzésével fejlődöm, minden verseny után tapasztaltabb vagyok, és az elkövetett hibákból tanulok.”

A 18 év alattiaknak kiírt Junior Kupában még eltölthetne egy évet, de ifj. Nedecki csapatával együtt a váltás mellett döntött. A pilóta kapott egy kedvezőbb ajánlatot, amely lehetővé teszi, hogy jobb körülmények biztosítsák a fejlődését: a Kis Vadkutya 2021-ben már a Hankook Racer Cup sorozatban versenyez.

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2020-ban jelent meg.

Related posts

Leave a Comment