Korda Racing: Két győzelem a Vörös Katlanban

Úgy tűnik, nemcsak megtalálta a siker útját, de le sem lépett róla a Korda Racing a Nyirádon rendezett bajnoki hétvégén. A 2022-es Magyar Rallycross Országos Bajnokság hetedik viadalán a csapat versenyzői majdnem tökéletes hétvégét produkáltak, hiszen két kategóriában a győzelmet is megszerezték – az egyikben kettős sikert arattak – a legendás pályán.

A Korda Racing versenyzői nagy reményekkel érkeztek meg az idei Magyar Rallycross Országos Bajnokság hetedik versenyének helyszínére, Nyirádra, ráadásul ezúttal úgy állhattak rajthoz a legendás nyirádi katlanban, hogy előtte a legtöbben tesztelhették is a felkészített autóikat. A kemény munka és felkészülés végül meghozta a gyümölcsét, és ha nincs egy-két probléma, akár tökéletes hétvégéről is beszámolhattunk volna.

A Supercarban idén már versenyt nyerő, több alkalommal dobogóra álló, összetettben második Benyó Máté ezúttal már új autójával, az Albatec Racing által épített Peugeot 208 ERX versenyautóval állt rajthoz. Egészen a döntő első köréig úgy tűnt, hogy a főként az angol rallycross bajnokságban, illetve a Rallycross Európa-bajnokságon eddig bizonyító autóval Máté győzni tud – megnyerte az összes előfutamot, valamint az elődöntőt is –, ám a zuhogó esőben elég volt egy elnézett kanyar, ami végül kieséshez vezetett.

„Elképesztően tartalmas hétvégén vagyunk túl, ahol rengeteget tanultam az új autóról. Menetről-menetre gyorsabbnak és magabiztosabbnak éreztem magam a Peugeotban, meg is nyertük mind a három előfutamot és az elődöntőt is. A döntőben sajnos hibáztam, rosszul mértem fel az extrém időjárási körülmények között a pálya tapadását és a rajt után nekicsúsztam a falnak. Az egyik szintén kicsúszott versenyző pedig belém jött, aminek következtében olyan sérüléseket szerzett az autó, amivel már nem tudtam folytatni a versenyt. Mérges vagyok magamra a hibám miatt, hiszen minden esélyünk megvolt arra, hogy megnyerjük az egész versenyt. Ami viszont abszolút pozitívum, hogy már rögtön az első közös versenyen bebizonyosodott az autóról, hogy hatalmas potenciál van benne. Leszűröm a hétvége tanulságait és a következő versenyre már az itt szerzett plusz tapasztalatok birtokában fogok rajthoz állni” – értékelte teljesítményét Máté.

A Super1600-as kategóriában rajthoz álló Kovács Sámuel talán pályafutása eddigi legerősebb mezőnyében remekül helyt állt. Az egyik előfutamban például sikerült a harmadik helyet is megszereznie, ám mielőtt a döntőért csatázhatott volna, az egyik kanyarban kicsúszott és az autó annyira megsérült, hogy nem tudta folytatni.

„Életem egyik legizgalmasabb hétvégéjén vagyok túl. Óriási élmény volt Eb-szintű pilóták ellen versenyezni. Sikerült felvenni velük a tempót, ráadásul még csatázni is volt lehetőségem velük. A második előfutamban egy izgalmas versenyzés után a harmadik helyen végeztem. Sajnos a következő előfutamban rosszul sikerült előzési kísérletem miatt kiestem, nem tudtam folyatni a futamot és az autóban is olyan kár keletkezett, amit helyszínen nem lehetett orvosolni. ” – közölte Sámuel.

A Mazda MX-5 Kupában induló Várkonyi Bence a júliusi nyirádi versenyen sajnos az első kvalifikációs futamban egy bukást követően fejtetőre „rakta” az autót, majd a döntőben kiforgott, így volt mit javítania a Vörös katlanban. Nos, a javítás annyira jól sikerült, hogy Bence megszerezte idei első győzelmét, amivel összetettben is alaposan javított, így a következő versenyhétvégén már a harmadik helyet is megszerezheti.

„Úgy gondolom, hogy egy remek versenyen vagyunk túl! A nyári futam után, ahol tetőre tettem az autót, nagyon szerettem volna bizonyítani magamnak és a csapatnak a mostani versenyen. Szerencsére ez sikerült is, annak ellenére hogy a két kvalifikációs futam nem alakult túl jól, mindkettőben baleset áldozata voltam, egyszer a futóművem, majd a kormánymű sérült, ami rengeteg időveszteséggel járt. A döntőt a második sorból a harmadik rajtkockából kezdtem. Szakadó esőben egy remekül sikerült rajttal másodikként fordultam el, majd egy jó joker körrel az első helyre értem vissza, ezzel megszerezve az első győzelmemet! Nagyszerű érzés volt. Kakucson szeretnék ilyen teljesítménnyel autózni, megküzdeni a bajnokság összetett harmadik helyéért” – mondta Bence.

A Hankook Racer Cup mezőnyében induló Bagaméri Bálint, Korda Zsófia és Réka szintén nagy izgalommal várta a nyirádi bajnoki fordulót. Zsófi a júliusi viadal után ismét megnyerte a női versenyt – Réka az akkori harmadik helyét most a másodikra cserélte –, mindketten szinte hibátlanul vezettek egész hétvégén. Bálint végig remek tempóban versenyzett, de a fináléba ezúttal nem tudott bekerülni.

„Nagyon vártam már a második nyirádi versenyt, hiszen már a teszten is jó tempót tudtam autózni. A szabadedzéseken is látszott, hogy képes vagyok gyorsan menni, ami rengeteg önbizalmat adott a kvalifikációkra. Jól tudtam szerepelni ezeken a futamokon, aminek köszönhetően a negyedik helyről rajtolhattam az elődöntőben. Sajnos a rajtom nem sikerült jól, ötödikként fordultam el, és sajnos nem tudtam innen előrébb lépni. A női kategóriában megint sikerült nyernem, így jól állok a bajnoki címért folyó versenyfutásban. Elégedett vagyok a teljesitményemmel, a tempóm sokat javult” – állította Zsófi.

„A nyirádi hétvégére kicsit félve mentem, de szerencsére kiderült a végén, semmi okom nem volt erre. A szombati napon száraz körülmények között mentünk. Az első nap után a kilencedik helyen álltam, egész nap jó időket tudtam aztózni magamhoz képest. Vasárnap viszont nem voltam annyira összeszedett, de így is bejutottam az elődöntőbe. A versenyen összeségében végre összehoztam a női második helyet, aminek nagyon örülök” – mesélte Réka.

„Nagy reményekkel érkeztem a nyirádi versenyre. Greinbach után alig vártam már, hogy autóba ülhessek. Sokat teszteltünk a verseny előtt, szóval minden adott volt egy nagy álom teljesülésére. Szerettem volna idén a döntőbe kerülni, és mindent megpróbáltam, amit csak tudtam. A Q1-ben a rajt után sajnos belekeveredtem egy kisebb balesetbe, ami után csak jelentős időveszteséggel tudtam tovább menni, de szerencsére így is be tudtam jönni a második helyre. A Q2-ben harmadik, míg a Q3-ban ismét egy második helyezést sikerült elérnem a futamomban annak ellenére, hogy leesett az eső. Az elődöntős indulás biztosan megvolt, de a többiek nagyon gyorsak voltak, ezért a döntőbe nem tudtam bekerülni. Egyre koncentráltabban tudok versenyezni, és most is hibamentes hoztam a hétvégét” – árulta el Bálint.

A Korda Racing csapattulajdonosa örült a látottaknak, és úgy érzi, ebben a hétvégében még így is jóval több volt. Ugyanakkor azt is tudja, Máténak még idő kell, hogy megszokja az új versenygépét, míg Sami számára még ebben az Eb-erősségű mezőnyben is elérhető volt a döntő, ám egy fal miatt másként alakult.

„Úgy érkeztünk meg a Vörös katlanba, hogy akár az idei legsikeresebb versenyhétvégét is teljesíthetjük Nyirádon. És tessék, nem is sok hiányzott mindehhez, hiszen Máté a döntőben elkövetett kis hibájáig minden pályára menetelt megnyert, azaz az élről rajtolva akár a végső siker is az övé lehetett volna. Nincs gond, jól látszódott, a Peugeot fantasztikus, és ha Máté megszokja, ismeri majd minden miliméterét, akkor végre odakerülhet arra a helyre, amit már nagyon megérdemel. Sami fantasztikusan ment szombaton, simán felvette a versenyt az Eb-menőkkel, ám a szűkre vett kanyar egy dobogós helytől szabadította meg. Bence teljesítményéről csak felső fokon beszélhetek, pazar versenyzéssel szerezte meg idei első győzelmét. Zsófi első helye a nők mezőnyében örömteli, főleg annak tudatában, hogy ezzel a sikerrel még közelebb került karrierje második szezonjában az első női bajnoki címéhez. Réka talán most teljesített idén a legjobban, maximálisan kihozta magából azt, ami benne van. Bálint újra hibátlanul teljesített, és hiszem, hogy Kakucson akár a döntő is meglehet neki” – jelentette ki Korda Erik.

Related posts

Leave a Comment