Az áttörés éve: Bütösi Balázs bronzérmes a Junior Kupában

Beért a kis Bütösi: az utánpótlás-kategóriában töltött ötödik szezonjában megérkeztek az eredmények, a 15 éves fiatal ralikrosszos háromszor dobogóra is állt, Nyirádon mindkét hétvégén második pozíciót szerzett az erős mezőnyben. Az áttörésben fontos szerepe volt egy tesztnek is.

A szezon kezdetét még beárnyékolta egy műszaki hiba: a RabócsiRingen és az M-Ringen sem tudott továbbjutni az elődöntőből, habár a második helyszínen olyan köridőket autózott, amelyek alapján az első háromba is be kellett volna férnie. Csak az első két verseny után derített fényt rá a csapat, hogy a motor rendszeres befulladását befecskendezőprobléma okozza. Innentől a Suzuki Swift és versenyzője szárnyalt: Máriapócson harmadik lett, megszerezve első dobogóját a ralikrosszban, amelyet Fuglauban negyedik helyezés követett. Az év ötödik helyszínén, Nyirádon a Tiszaújvárosi ASE versenyzője tovább javított, a pódium második lépcsőfokán végzett. Greinbachban megszakadt a döntős sorozat, de önhibáján kívül: az elődöntőt még pole-pozícióból kezdte, ám hátulról kilökték. Újfent Nyirádon vezetett is a döntőben, majd ismét a második helyen ért célba. A szezonzáró a Kakucs Ringen nem alakult az elképzelések szerint, ismét előjött a befecskendezőprobléma, ami miatt az év az elődöntőben fejeződött be – de az összetettben így is meglett az előkelő harmadik helyezés.

„Pörgős évünk volt, főleg a nyár, amikor egymás után jöttek a versenyek. Az osztrák fordulók kimondottan tetszettek, de a top még mindig Nyirád, a rendezés, a pálya és a hangulat tekintetében is, ráadásul még az eredmény is jól sikerült mind a kétszer” – értékelte szezonját Bütösi Balázs. „Reálisan nem számoltunk azzal, hogy év végén ilyen kellemes pozícióban végzünk, mert az első hat fiú nagyon erős volt, a különbségek pedig nagyon kicsik a kategóriában. Nem kétlem, hogy kellett hozzá szerencse is, hiszen technikai sportról beszélünk. Úgy érzem, ez az év tökéletesen összeállt nekünk.”

Nem csupán a műszaki probléma kellett ahhoz, hogy Balázs szezonja a második máriapócsi versenyhétvégétől ilyen jól alakuljon: egy személyes motiváció is hajtotta a fiatal versenyzőt. Tavasszal kipróbálhatta azt a Citroen DS3-at, amellyel korábban édesapja, Bütösi Zsolt versenyzett a Super1600-ban – a teszten pedig kapott tőle egy ígéretet…

„Kecsegtető időket ment a nagy autóval, ezért megígértem neki, hogy ha az év végi dobogón végez, akkor jövőre a Citroennel versenyezhet tovább. Ezután jöttek is a dobogós eredmények” – mondta Bütösi Zsolt, aki ebben a szezonban nem versenyzett, hanem teljes erőbedobással fiát segítette a pályákon. „Most arra gyúrunk, hogy a jövő évben rajthoz állhasson minél több versenyen, lehetőleg az egész évadban. Eljött a kategóriaváltás ideje, Balázs 2023-ban már az STC –1600-ban fog versenyezni.”

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2022-ben jelent meg.

Related posts

Leave a Comment