75 évesen is versenyez Per Eklund

Egy ismerős név szerepel az Euro RX1 szezonnyitójának rajtlistáján: Höljesben a ralikrossz nagy öregje, Per Eklund versenybe száll. Ötven éve indult először ralikrosszban.

A svéd legenda 1973-ban már a Rali-világbajnokságon debütált: első versenyén, a Svéd Ralin rögtön dobogós helyet szerzett. Három évvel később ugyanezt a ralit megnyerte a Saab gyári pilótajaként, hosszú pályafutása során 12 dobogós eredményt szerzett a WRC-ben.

„Pekka” ralikrosszos múltja ötven évet ölel fel, 1971-ben indult első versenyén a szakágban, később pedig az RX vált elsődlegessé a ralival szemben. Az Európa-bajnokságon számos győzelem és dobogós helyezés fűződött a nevéhez a 90-es években és új évezred elején. Eb-címet is nyert, az 1999-es szezonban a Divízió 1-ben. Tíz évvel később indult utoljára állandó jelleggel az Európa-bajnokságon, 2020-ban pedig nagy feltűnést keltett, mikor öt év szünet után visszatért a Supercar Európa-bajnokságban Höljesben.

2021-ben újra a rajtrácson lesz az Eb svéd hétvégéjén, ismét a Volkswagen Beetle volánja mögött. Per Eklund egy dolgot nem akar kijelenteni: hogy ez lesz az utolsó versenye…

Related posts

Leave a Comment