Acélos befejezés

Minden jó, ha a vége jó: az RXC Technics Motorsport versenyzőjét kísértették a negyedik helyek az évad folyamán, az év utolsó két versenyén azonban végül felállhatott a dobogóra. Az erős szezonzárás negyedik helyet ért a rendkívül magas színvonalú SuperCars mezőnyben, pontazonosságban a harmadikkal.

A hazai SuperCars kategória évről évre erősebb, mint valaha: Európa-bajnokságon is induló versenyzők, vb-n futott technikák, külföldi vendégszereplők jellemzik a futamokat. Ebben a nívós mezőnyben rendszeresen az élcsoportba tartozik Vass Zoltán, aki az előző szezonokhoz hasonlóan 2021-ben is derekasan helyt állt az Audi A1-gyel. A kakucsi szezonnyitó döntőjében harmadik helyen is autózott, végül pedig negyedik pozícióval zárta a hétvégét – ígéretes nyitásaként a szezonnak. A második fordulón, Máriapócson a kvalifikációs futamon második helyezést is szerzett, bár végül szoros csatában lemaradt a döntőbe jutásról.

Annál biztosabban került be az első hat közé a hosszú, három hónapos szünetet követően Greinbachban: az osztrák hétvégén a köztes eredménylista második helyére kvalifikált az esőben, a második elődöntő megnyerésével pedig második rajtkockát érdemelt. Az esélyt sajnos nem sikerült dobogóra fordítani: rajtbalesetbe keveredett, amely után egy negyedik helyet mentett. A túrkevei pilóta ennek ellenére is örült, sajátja helyett öccse sikerének: Vass Csaba először állt a SuperCars dobogójára.

A második kakucsi hétvégén a rajtjaival tűnt ki a mezőnyből, az elődöntőt vezette is, végül egy újabb negyedik helyet jegyzett. A RabócsiRingen a technika fosztotta meg a következő döntős szerepléstől: egy elszakadt nyomócső pecsételte meg az elődöntőjét, ahol éppen negyedikként végzett, egy helyre a továbbjutástól. Három negyedik helyezés volt tehát a tarsolyában az év utolsó előtti fordulója, a Slovakia Ring előtt. Dunaszerdahelyen a köztes eredménylista második pozíciója elődöntő híján döntős első sort ért, Vass pedig megőrizte rajtpozícióját. Nagy csatában Benyó Mátéval megkaparintotta a második helyet, végre megszerezte az év első dobogóját! Amelyhez a szezonzárón egy másodikat is hozzáadott. Nyirádon a döntő negyedik rajtkockájából vezetett a start után, végül pedig harmadik lett, stílusosan búcsúztatva a szezont. A bajnokságot a negyedik helyen zárta, hajrájának köszönhetően ugyanannyi ponttal, amennyit a harmadik helyezett Luigi szerzett.

„A nyirádi hétvégére 12 pont hátránnyal érkeztünk a harmadik helyhez képest, így lettünk pontazonossággal a negyedikek. A végén a két dobogó megdobta a pontszámunkat” – értékelte 2021-es szezonját Vass Zoltán. „Előtte kijárt a balszerencséből, volt elődöntős kiesésünk, amikor egy pár ezer forintos nyomócső durrant el az autóban, és nem tudtam a döntőbe bejutni. Az öcsém akkor bejutott, ennek ellenére nem akartunk azzal játszani, hogy ő nem áll fel a döntő rajtrácsára, így tartalékként bejutok helyette. Most, a végén jól jött volna ez a pár pont, de az én meglátásom az, hogy a pályán dőljön el a verseny. Abszolút nem vagyok csalódott, én és a csapat is elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel. Kiválóan sikerült a szezon befejezése, köszönöm a csapatnak, a partnereinknek és a családnak, hogy végig mellettünk voltak!”

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2021-ben jelent meg.

Related posts

Leave a Comment