Csuti Kristóf: Harmincpontos győzelmek

Együtt lépett fel az utánpótlás-nevelésre váltó kupasorozatba az RCM Motorsport színeit képviselő testvérpár: Csuti Kristóf négy futamgyőzelmével bajnoki címet szerzett az év végén, öccse, Máté pedig továbbfejlődött mindössze második versenyszezonjában.

Csuti Kristóf még csak 15 múlt, de jelentős ralikrosszos tapasztalattal vágott neki az új szezonnak: öt évet töltött el a Junior Kupában, ahol kétszer bajnoki dobogón is zárt. Ezzel a tapasztalattal felvértezve számos társával együtt érkezett a Hankook Racer Cupba, ahol már az első teszteken bebizonyosodott, számolni kell vele az 1,5-ös Suzukiban.

„Már a téli tesztnapokon én és Kovács Sámuel bizonyultunk a leggyorsabbnak, egy-két tized döntött közöttünk, és ez a bajnokság végéig sem változott” – beszélt arról Csuti Kristóf, hogy a harc sokkal kiélezettebb volt, mint pusztán a pontok alapján tűnik. „Az első, kakucsi verseny döntőjében még elrontottam a rajtom, így második lettem, de később sikerült megfelelő rajttechnikát kifejlesztenem, aminek köszönhetően futamokat nyertem. Három 30 pontos versenyem is volt, ami azt jelenti, hogy a maximumpontot szereztem meg a hétvégén: Máriapócs, Greinbach és Nyirád. Utóbbira külön büszke vagyok, hiszen a bajnokságot szem előtt tartva nem volt muszáj nyernem, mégis sikerült az összes pontot megszereznem.”

Csuti Máté csupán 12 éves, nemrég kezdte az autóversenyzést: egyetlen szezon tapasztalata állt mögötte a Junior Kupában, ennek ellenére 2021-ben ő is a Hankook Racer Cupban folytatta. A fejlettebb versenytechnika – ezekben a Swiftekben már telemetria is található – nehezítette a tanulási folyamatot, de nem volt oka szégyenkezni: négy döntős szerepléssel a 14 fős bajnokság hetedik pozíciójában végzett.

„A tavalyi, úgymond tanulóév volt számomra. Idén, a magasabb kategóriában nagyon sokat sikerült fejlődnöm. Elégedett vagyok az évem alakulásával, voltak peches versenyeim, de általánosságban jól sikerültek. A legjobb közülük a második máriapócsi futam volt, ahol a bátyám autója totálkáros lett, nekem viszont sikerült a döntőbe kerülnöm, ahol negyedik lettem. A következő évtől még többet várok, szeretnék az év végi dobogóra felférni” – tekintett már előre Csuti Máté.

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2021-ben jelent meg.

Related posts

Leave a Comment