Ralikrosszban újonc

Szezon közben a családi tradíciót folytatva egy másik szakágban is kipróbálta magát ifj. Bartha Aurél. A ralikrossz rögtön elnyerte tetszését, így a szezon végéig maradt az egyedülálló hibrid kategóriában, melyben öt nekifutásból négy dobogós helyet szerzett – jövőre már a bajnoki címért is harcba szállna.

Amikor elkezdődött a 2021-es évad, ifj. Bartha Aurél még nem is gondolt rá, hogy ralis tervei mellett a ralikrossz-szakágban is szerepelni fog. Az első máriapócsi futam előtt azonban kiadóvá vált a Swift Hybrid RX Cup egyik autója, a versenyző kipróbálta, és rögtön megszerette a vegyes hajtású Suzukit. A bemutatkozó futamon rögtön egy harmadik hellyel debütált a szakágban, kezdeti sikerén felbátorodva pedig az év végéig maradt a hibridek között. Az utolsó három döntőben a dobogó második fokára állt, egyre közelebb férkőzve az első helyhez.

„Mindig is szerettem volna kipróbálni magam ebben a szakágban, hiszen édesapámnak nem kicsi múltja van a ralikrosszban is. Mondhatjuk, hogy véletlenszerűen jött a lehetőség, de abszolút nem bántam meg, hogy belecsaptunk. Maga az autó kellemes meglepetés volt számomra, felülteljesítette az elvárásaimat. A legnagyobb különbséget a ralishoz képest nagyon kemény futómű jelentette számomra, a pályaautós mozgást szoknom kellett” – kezdte beszámolóját a nyíregyházi versenyző.

„Az eredmények azonban jöttek, a szezonzárón, Nyirádon, amely nagyrészt murvás pálya, pedig a ralis rutinom is sokat segített. Gyerekkorom óta, mikor az Európa-bajnokságot néztem a lelátón, vártam, hogy ott versenyezhessek. Nagyon jó időket teljesítettem a futamokon, egyértelműen a szezon legjobb hétvégéje volt” – beszélt ralikrosszos kampányáról is ifj. Bartha, akinek tervei vannak a szakágban: 2022-ben újra folytatná a kupában, és akkor már a bajnoki címet venné célkeresztbe.

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2021-ben jelent meg.

Related posts

Leave a Comment