Új kezekben az Astra Kupa

Évekig gazdátlan volt a hazai ralikrossz egyik belépőkategóriája, az Astra Kupa. A sorozat 2022-ben új promótert kapott: a Nolen Racing rendbe tette a szabályrendszert, azzal a szándékkal, hogy újból a kupa eredeti szellemisége érvényesüljön, egységes autókkal a versenyzői tudás döntsön.

„Első lépésként létrehoztunk egy új szabályrendszert, egyszerűbb, áttekinthető szabályokkal. Előírtuk, milyen gátlóval, stabilizátorral, sebességváltóval lehet menni, és így tovább minden részletre kiterjedően. Gumibeszállítót váltottunk, a Toyo száraz és esős abroncsa áll a versenyzők rendelkezésére, a második versenytől fogva pedig a komputerek is egységesek lesznek” – mondta a magazinnak Nagy Tamás, a Nolen Racing vezetője. „Korábban volt néhány kirívó autó a mezőnyben, mert a gépátvevők nem kötelesek szétszedni az autót, a kategóriának pedig nem volt gazdája, aki ezzel foglalkozott volna. Mi az első versenyen elmondtuk, a szabály az, hogy az autóknak egységesnek kell lenniük, ezt pedig ellenőrizni is fogjuk.”

Az új promóter megkérte a versenyzőket a szezonnyitón, hogy az előző évtől eltérően ne üssék-vágják egymást, hanem törekedjenek a tiszta versenyzésre, nagy töréskár nélkül. Ennek és az új szabályoknak megnyilvánult az eredménye a RabócsiRingen, az Astrák kiélezett, sportszerű versenyt szolgáltattak, a ralikrossz velejárójának számító kisebb koccanásokkal, de nagy baleset és autótörés nélkül. 13 autó indult a máriapócsi hétvégén, de a folytatásban a promóter ennél nagyobb létszámot vár, akár a 20 résztvevőt is elképzelhetőnek tartja.

„A ralikrossz belépőkategórái közül szerintünk ez a legolcsóbb, saját autóval és abban az esetben is, ha valaki inkább bérelni akar” – folytatta Nagy Tamás. „Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített és támogatott minket, hogy megkezdjük a promóteri munkát: az ATB-nek, az Offroad Bizottságnak, Gyaraki Zsoltnak, aki újraírta a teljes szabályrendszert, és persze a versenyzőknek, akik egyetértenek azzal, hogy azokat a szabályokat kövessük, amelyekkel harminc éve elindult az Astra Kupa: az autók egységesek, a pilóták tudása dönt.”

A cikk eredetileg az Autósport és Formula Magazinban jelent meg.

Related posts

Leave a Comment