Az első lépcsőfok: Tizenegyedik szezonján is túl a Junior Kupa

Egy évtized alatt megszokottá vált, hogy a ralikrosszos fiatalok a Junior Kupában kezdik meg a versenyzést. A sorozat népszerűsége 2022-ben is töretlen volt, 10-15 éves juniorok pallérozódtak Ujházi László szárnyai alatt – közülük Kelő Gere Ádám nyerte a bajnoki címet.

„Én mindig azt mondtam, a kezdő juniorokat nem szabad rögtön több tízmilliós autókba ültetni, be kell tartani a lépcsőfokokat. Két év a Junior Kupában tökéletes felkészítés a versenyzőknek, akik ezekkel az utcai autókkal megtanulják az alapokat, így később már könnyebben boldogulnak egy nagyobb kategóriás versenyautóval” – foglalta össze hitvallását a Junior Kupát igazgató Ujházi László. Elmélete pedig jól működik, amit jelez, hogy a 2012-ben indult, eredetileg három évre tervezett sorozat továbbra is él és virul.

A 2022-es szezonban 13 fiatal versenyző szerepelt a 68 lóerős Suzuki Swiftekkel a bajnokság nyolc fordulóján. Mivel az előző év győztese távozott, biztos volt, hogy új bajnokot avatnak az idény végén. Végül Kakucson a 15 éves Kelő Gere Ádám ünnepelt, Kislatyak harmadik évében egyenletesen erős teljesítménnyel, öt versenyt is megnyerve szerezte meg a Junior Kupa bajnoki címét. Szoros küzdelemben Gonda Ákos, 11 évesen a mezőny egyik legfiatalabb tagja lett a második: ők ketten győztek az évad összes döntőjében. Bütösi Balázs, aki már öt éve szerepel a sorozatban, így a Junior Kupa történetének legtapasztaltabb résztvevője, a harmadik pozícióban végzett, Rácz Marci pedig előző évi eredményét megismételve lett a negyedik. Négy újonc érkezett a szezonban, akik közül Tóth Botond, azaz Kisdoky 11 éves létére ötödik lett az értékelésben.

„Az év legeredményesebb versenyzői jövőre továbblépnek magasabb kategóriákba a ralikrossz szakágon belül. Nekik köszönjük, hogy a juniorok között versenyeztek, a maradóknak pedig sok sikert kívánok az új évadra” – mondta Tyuki bácsi, előretekintve a 2023-as szezonra. „A jövő évi mezőny már megtelt, hat új versenyző érkezik, és érdekesség, hogy négy lány is jön közöttük. Így már öten lesznek hölgyek, emiatt pedig újdonságként külön értékelés indul a lányok számára. A következő lesz a Junior Kupa 12. éve. Sem én, sem a szakág nem hittük, hogy ez a kezdeményezés ilyen sokáig fog menni. Az elejétől fogva hároméves ciklusokban gondolkoztam, de most egyáltalán nem érzem úgy, hogy a 12. szezon végén be kellene fejezni. Évről évre jönnek az új fiatal versenyzők, akik itt szeretnének versenyezni, ezért azt mondom, a Junior Kupa folytatódni fog, amíg csak bírom.”

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2022-ben jelent meg.

Related posts

Leave a Comment