Benyó Máté: Csak két dolog biztos erre az évre

Továbbra sem eldöntött, melyik ralikrosszbajnokságban fog szerepelni 2023-ban a Peugeot-val Benyó Máté: a lehetőségek egyike az újabb teljes hazai program. A várható ob-mezőnyről, az új versenynaptárról és a felkészülés jelenlegi állásáról is kérdeztük a Korda Racing versenyzőjét.

Közeledik a szezon kezdete. Véglegesek már a terveid a 2023-as évre?

Végleges terveket még nem tudok mondani, mert jelenleg is zajlanak a tárgyalások, melyek az idei évre vetítve nagyon fontosak lesznek. Két dolgot tudok megerősíteni: egyik, számomra a legfontosabb, hogy maradok a csapatnál, a Korda Racing az idei évre is bizalmat szavazott nekem, illetve a Peugeot-val folytatjuk a tavaly megkezdett munkát. Jelenleg ez a kettő, ami biztosnak mondható erre az évre.

Tehát az még nem jelenthető ki, hogy biztosan ott leszel az ob mezőnyében?

Szeretnénk versenyezni az ob mezőnyében, szeretnénk teljes évet menni, de egyelőre sajnos kérdéses, hogy mennyire lesz népes az országos bajnokság mezőnye. Ezzel kapcsolatban több kérdőjel fennáll még, de mindenképp terveink között szerepel egy teljes magyar bajnoki program, igen.

A hírek szerint nem várható túl nagy mezőny a magyar bajnokságban. Milyen konkurenciára számítasz abban az esetben, ha versenyzel idehaza?

Valóban nagyon vegyesek a hírek. Nevekről nem szeretnék beszélni, mert ezzel kapcsolatban egyelőre csak pletykákat hallani. Olyan versenyzőből, aki biztosan a rajtrácson fog állni a 23-as évben a magyar bajnokságban, nagyon kevés van. De ha abból indulunk ki, hogy lesz kettő CEZ-versenyünk, valamint az Eb-futam előtti nyirádi versenyre úgymond előkészületi futamként tekinthetünk, akkor ezekre a versenyekre népesebb mezőny várható. Létszámügyileg inkább a csak magyar bajnoki futamok kérdőjelesek.

Mit gondolsz az új versenynaptárról? Greinbachban sikeres voltál az elmúlt években, de az osztrák pálya is kiesett, csak három magyar helyszín maradt.

Nyirád, Máriapócs és Kakucs kapott szerepet az új naptárban. Ha versenyzőként nézem, akkor egyik szemem sír, a másik nevet emiatt, ugyanis Greinbachot nagyon szeretem, nem tudom megfogalmazni, pontosan miért, de az egyik kedvenc pályám. Nagyon sajnálom, hogy kikerült, viszont a helyére kerülő Máriapócsot is nagyon szeretem, abszolút pozitív élményeim vannak arról a pályáról, és azt hiszem, hogy jó a tempónk ott. Másrészről pedig valamilyen szinten megértem a döntést, mert van három magyar ralikrosszpályánk, és szeretné a vezetőség is, hogy a magyar bajnokság elsősorban magyar helyszíneken folyjon. Ha kicsit belemegyünk a sportpolitikába, az új szakágvezetésnek ez úgymond tanulóév lesz. Biztos, hogy lesznek változások is, ennek előjele ez a versenynaptármódosítás. Nagyon remélem, pozitív irányba fog menni, de ez majd hosszú távon derül ki.

Visszatérve rád: tesztelted már a Peugeot 208-at a tél folyamán, vagy tervben van bármilyen gyakorlás vele?

Sajnos egyelőre még nem volt nagy tesztünk. Jelenleg revízió alatt áll az autó, azon dolgozunk, hogy bármilyen programot fussunk a 2023-as évben, az autó száz százalékig versenyképes legyen, megfeleljen az alkatrészellátottság, illetve megismerjük a Peugeot minden porcikáját. Most az autó revíziója, erősítése zajlik. Jelen állás szerint áprilisban indul a hazai szezon a RabócsiRingen, mi pedig március első felében ejthetjük meg legkorábban az első tesztünket az autóval.

Related posts

Leave a Comment