Ifj. Kiss: Álomszerű visszatérés

Az idei év minden sportoló számára rendhagyó volt. Különösen igaz ez ifj. Kiss László esetében, aki pályafutása legnagyobb kihagyását követően állt rajthoz a Miskolc és az Eger Ralin, majd csonka szezonja lezárásaként újra kipróbálta magát ralikrosszban, ahová győzelemmel tért vissza.

Ifj. Kiss László a tavaly novemberi Rally Hungary után nem gondolta volna, hogy nyolc hónapot kell majd várnia, hogy újra ott álljon egy gyorsasági szakasz rajtjában, de közben jött egy világjárvány, amely mindenki életét felforgatta. Az augusztusi Miskolc Ralin így egyértelműen a versenyzésbe való visszarázódás volt a cél, amelyet egy jól sikerült teszt után bizakodva várt a csapat. A verseny azonban sajnálatos módon jóval idő előtt véget ért, miután a második szakaszon a Dudás Gergő, Tóth Zsolt páros versenybalesetet szenvedett, melynek következtében a navigátor olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Néhány héttel később, szeptember elején Egerben folytatódott az idény. Az idei Eger Rali az egész mezőny számára egy rendkívül nehéz verseny volt, hiszen még mindenkiben élénken élt a miskolci baleset emléke. Lackóék hétvégéjét leginkább az új abroncsokkal való ismerkedés határozta meg, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a miskolci pilóta Hankook abroncsokkal teljesített egy teljes versenytávot. Ebből kifolyólag a szombati napon a leghosszabb gyorsaságin nem sikerült túl jól a kezdés. A vasárnapi folytatás már jóval pozitívabb volt, és sokáig úgy nézett ki, hogy összejöhet egy top tízes helyezés, ám az utolsó két gyorsaságira teljesen elfogytak a gumik, és így nem sikerült a legjobb tíz között befejezni a versenyt.

Ifj. Kiss László idei versenynaptárában október második hétvégéje volt a következő fontos dátum, hiszen hosszas tervezgetést követően 2009 után ez volt az első alkalom, hogy újra ralikrosszversenyen állt rajthoz. A korábbi kétszeres bajnok azzal a Peugeot 208 WRX versenyautóval indult Máriapócson, amellyel korábban öccse, Kiss Pál Tamás ért el kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereket. A versenyre való felkészülés nem sikerült a legjobban, hiszen öt éles kör után egy váratlan motorhiba vetett véget a tesztnek. A verseny szerencsére sokkal jobban alakult. Lackó már az edzéseken biztatóan kezdett, a jó formát pedig sikerült az előfutamokra is átmenteni, ahonnan az összegyűjtött pontok alapján a harmadik helyen lépett tovább az elődöntőbe. Az elődöntőben egy nagyszerű rajtot követően egy másodpercig sem forgott veszélyben a döntős szereplés. A végső összecsapás viszont már nem kezdődött ilyen jól, hiszen a rajt után Laci visszacsúszott a harmadik helyre, de egy fél körre sem volt szüksége ahhoz, hogy átvegye a vezetést, amit aztán ki sem engedett a kezéből a leintésig.  Győzelmével ifj. Kiss Lászlónak sikerült álomszerűen lezárnia rövid, de emlékezetes 2020-as szezonját.

A cikk eredetileg az Autósport évkönyv 2020-ban jelent meg.

Related posts

Leave a Comment