Solberg legyőzte a WRX-menőket Höljesben, majd kizárták

Anton Marklund örökölt első helyet az Európa-bajnokság második, sztárnevezőkkel teli versenyén – Kristoffersson és Bakkerud is kiestek a döntőben, Oliver Solberget technikai szabálytalanság fosztotta meg váratlan győzelmétől.

A négyszeres világbajnok Johan Kristoffersson, a tavalyi Európa-bajnok Andreas Bakkerud és a WRC-s gyári pilóta Oliver Solberg: ilyen neves vendégszereplők álltak rajthoz 25 fős maximumlétszámú Euro RX1 mezőnyben Höljesben, amely a királykategória volt a Mágikus Hétvégén, mivel a világbajnokság még nem rajtolt el.

Ők hárman és a nyirádi szezonnyitó nyertese, Anton Marklund voltak a hétvége főszereplői. Az első előfutamon Solberg, a másodikon Kristoffersson, a harmadikon Marklund győzött, aki az összesítést is vitte első és két második helyezése révén. A továbbjutó futamon viszont Bakkerud lett az első Solberg és Kristoffersson előtt – ők hárman megnyerték saját elődöntőjüket is, ebből a körből még Marklund és Jean-Baptiste Dubourg jutott döntőbe.

Solberg és Kristoffersson választott először rajthelyet, a fiatal norvég pedig a győztes pozícióban hozta be a Hyundait, miután a négyszeres világbajnok a Volkswagen defektje, Bakkerud pedig az Audi felfüggesztése miatt kiesett dobogós pozícióból.

A verseny után azonban következett még egy csavar: a ralikrosszba két év kihagyás után rögtön győzelemmel visszatérő Solberget kizárták, miután a technikai ellenőrzés arra jutott, hogy a Hyundai karosszériájának alsó védőelemei három kilogrammal nehezebbek az engedélyezettnél – mivel túlsúlyról van szó, a szabálytalanság nem segítette, sőt inkább hátráltatta a norvégot. Marklund, aki Kristoffersson és Bakkerud balszerencséje révén nyert egy-egy pozíciót, végül a győzelmet is megörökölte: kettőből kettő elsőséggel már most jelentős előnnyel vezeti az Európa-bajnokságot. Dubourg örökölte a második helyezést, kiesése ellenére pedig Bakkerudot dobogós pozícióban értékelték végül.

Két magyar indult Höljesben, akik epizódszerepet játszottak a hétvégén. Kárai Tamást 14., Mózer Attilát 22. helyen értékelték, előbbi a második elődöntőben – innen jutott tovább Solberg és Dubourg – szerepelt és ötödikként végzett.

A 16 fős RX3-ban Martin Kjaer, Marius Solberg Hansen és Kobe Pauwels nyerte az előfutamokat, a továbbjutó futamon pedig Janno Ligurt értékelték elsőként. Elődöntője megnyerése után Solberg Hansen, Joao Ribeiro és Ligur indult az első három rajtkockából, a norvég pedig mindössze második versenyén megszerezte a győzelmet, mindössze négy tizeddel a nyirádi nyertes Pauwels előtt, miközben Ribeiro harmadik lett. Ebben a kategóriában a svéd versenyen nem szerepelt magyar.

Hétvégén az RX2e is versenyzett, itt újonc pilóta győzött Höljesben, a mindössze 16 éves belga Viktor Vranckx szerezte a döntő elsőségét Nils Andersson és Isak Sjökvist előtt.

Related posts

Leave a Comment