Niclas Grönholm a RallyX Nordic 2022-es bajnoka

Július 24-én, a svédországi Strängnäsban befejeződött az északi bajnokság. A Supercar kategóriát a hétvégi és éves értékelésben is Niclas Grönholm nyerte – könnyebb dolga volt, mivel Johan Kristoffersson nem állt rajthoz a szezonzárón.

Pedig a szezon hetedik fordulója előtt – Svédországban a korábbi duplákkal ellentétben szimpla versenyt tartottak – még pontegyenlőséggel, 113 egységgel állt a tabella első helyén Grönholm és Kristoffersson. A svéd azonban, aki már Lettországból is hiányzott, nem állt rajthoz a szezonzárón sem. A GRX pilótája így toronymagas favorittá vált, habár matematikai esélye Thomas Bryntessonnak és Sondre Evjennek is maradt még, akik 9 és 13 pontos hátrányban voltak.

Grönholm semmit sem bízott a véletlenre, a Hyundai a Q4 kivételével minden felvonásban leggyorsabb volt, beleértve az elődöntőt és a döntőt is – ezzel szezonja egyetlen győzelmét, egyúttal a bajnoki címet is megszerezte. Evjen és Bryntesson álltak még a szezon utolsó dobogóján.

Ez a három versenyző végzett végül a bajnokságban is az első három helyen: Grönholm 143, Bryntesson 127, Evjen 126 ponttal zárta a szezont. Kristoffersson végül, aki három győzelmet szerzett négy szereplésből, 113 pontjával negyedik lett. Az RX3 tavalyi Európa-bajnoka, Jurij Belevszkij 110 ponttal ötödik helyen végzett a RallyX Nordic értékelésében.

Niclas Grönholm a WRX-ben folytatja szezonját, az augusztus 13-14-én Hellben induló elektromos világbajnokságon a CE Dealer Team versenyzője lesz.

Related posts

Leave a Comment