Vége a szezonnak, lemondták a német WRX-et is

Nem tartják meg a ralikrossz-világbajnokság decemberre tervezett utolsó versenyét sem a Nürburgringen, így gyakorlatilag ma ért véget a 2020-as szezon. A német forduló törlése egyúttal azt is jelenti, hogy idén nem koronáznak Európa-bajnokokat: Marton Gergely is esélyes lett volna a címre.

Mikor a ralikrossz-vb legutóbbi fordulója október közepén lezajlott Barcelonában, még két hétvége szerepelt a versenynaptárban: Spa-Francorchamps november 21-22-én, valamint a debütáló Nürburgring december 12-13-án. A koronavírus terjedése miatt előbb a belga hétvégét törölték, szerdán pedig megérkezett a hír a kegyelemdöfésről: miután a szervezők sikertelenül próbáltak megoldást találni, végül nem maradt más alternatíva, nem tartják meg a német versenyt sem.

Ez azt jelenti, hogy csupán négy hétvége és nyolc verseny alapján, a spanyol fordulót követő állás szerint végeredményt hirdetnek. A nyolcból négy győzelmet megszerző Johan Kristoffersson nem ünnepelheti meg a pályán 2017 és 2018 után harmadik világbajnoki címét. A bajnokságban 27 pontos lemaradással Mattias Ekström lett a második, a címvédő Timmy Hansen 56 pont hátránnyal a harmadik. Ekström istállója, a KYB Team JC szerezte a csapatbajnoki címet a Team Hansen előtt.

Két magyar versenyző szerepelt a rövidke szezon folyamán két-két hétvégén: Szabó Krisztián (41 pont) 11. helyen, Kárai Tamás (15 pont) 15. helyen végzett a végelszámolásban.

A nürburgringi hétvége még érzékenyebben érinti a két Európa-bajnokságot. Mind a Supercar, mind a Super1600 kategória szezonzárója, egyben harmadik versenye a Nürburgringen lett volna – előbbiét Belgiumból helyezték át Spa lefújása után. A törlés miatt nem teljesül az FIA Európa-bajnoki cím kiosztásához szükséges feltétel, a három forduló, hasonlóan, mint a kamion-Eb-ben.

Oliver Eriksson (Supercar) és Jurij Belevszkij (Super1600) bánkódhatnak leginkább, akik a megtartott két versenyt megnyerték kategóriájukban, így favoritként készültek az utolsó menetre. Belevszkij fő ellenfele nyolc pontos lemaradásban Marton Gergely volt: a magyar versenyző is nyerhetett volna.

Related posts

Leave a Comment