Így mentek az RX-esek a Dakaron

Véget ért a 2022-es Dakar Rali, amelyen jó pár ralikrosszos múltú versenyző rajthoz állt, kezdve Ekströmmel és Loebbel – és erős eredményeket is elértek az autós, valamint SSV kategóriákban.

Az autó kategória második helyén végzett a BRX Hunterrel Sebastien Loeb, aki három szezonon át szerepelt a WRX-ben és két győzelmet szerzett. Habár a Rali-világbajnokságon legyőzhetetlen volt a maga idejében, akárcsak a ralikrosszban 2016 és 2018 között, úgy dakaros karrierjére is igaz, hogy hiába az egyik leggyorsabb, az igazán nagy bravúr elkerüli: hat nekifutásból még nem tudott nyerni.

A 2016-os ralikrossz-világbajnok, Mattias Ekström 2021-es T3 kategóriás debütálása után autóval is bemutatkozott, rögtön az Audi gyári csapatában, az RS Q e-tronnal. Két Dakar-legenda, Stephane Peterhansel és Carlos Sainz mellett azt gondolhattuk, harmadlagos szerep juthat neki, de Ekström meglepően jól teljesített: szerzett egy szakaszgyőzelmet, összetettben pedig legjobb Audiként végzett, 9. helyen.

A WRX-alapember Guerlain Chicherit hat év kihagyás után indult újra a Dakaron. A ralikrosszban is érdekelt GCK a bioüzemanyagos Thundert állította csatasorba, amelynek volt ötödik helye is szakaszon, de nagy borulása úgyszintén. Végül a franciának az utolsó nap előtt fel kellett adni a Dakart egy bizarr okból: nem volt tartalék a megsérült tűzoltókészülékből, ami kötelező biztonsági kellék az autóban.

Sebastian Eriksson a 2019-es höljesi hétvégén vendégszereplőként szerzett emlékezetes győzelmet a világbajnokságon, idén pedig a Light Prototype (T3) kategóriában debütált a Dakaron, ráadásul Ekström csapatával, az EKS-sel. Egy Can-Ammel a svéd a dobogó második fokán zárta a kategóriát, melyet az EKS másik pilótája, Francisco Lopez Contardo nyert meg.

A T3-hoz hasonló, de szériaközelibb SSV (T4) kategóriában a 2018-os Super1600 Európa-bajnok és két szezonban WRX-ben is szereplő Rokas Baciuska indult eredményesen: ugyancsak újonc létére két szakaszt nyert a Can-Am Maverickkel, ami az összetett harmadik helyéig juttatta.

Related posts

Leave a Comment