Andersson: A ralikrosszban a férfiak és nők azonos eséllyel indulnak

A nyolcfős WRX-rajtrácson egy női versenyző is található: a svéd Klara Andersson ráadásul a mezőny közepén, negyedik helyén végzett bemutatkozó hétvégéjén. Bízik benne, hogy nyomdokait követve több lány kipróbálja magát a ralikrosszban.

A 22 éves hölgynek az idei mindössze ötödik éve a ralikrosszban. Előrelépése a szakágban gyorsan zajlott, 2021-ben svéd bajnok lett a 2150 kategóriában, abban az évben tűnt fel két RX2e versenyen, 2022-ben pedig már a CE Dealer Team alkalmazta az elektromossá váló világbajnokságon.

„A ralikrossz olyan sport, ahol a férfiak és nők azonos eséllyel indulnak. Nem furcsa dolog, hogy megmutathatom, olyan gyors vagyok, mint néhány férfi ellenfelem, hiszen mindig is férfiak ellen versenyeztem. Amikor kislányok jönnek a sátorhoz és fotót akarnak, magam látom bennük, mivel 10 évvel ezelőtt én is autogramok után szaladgáltam. Motiváltnak és inspiráltnak érzem magam emiatt. Remélem, hogy ezek közül a fiatal lányok közül lesznek, akik felnőnek és egy ilyen hétvégén kipróbálják a ralikrosszt” – mondta Andersson az FIA oldalának adott interjúban.

A Hellben szerzett negyedik helyezéssel megelőzte saját csapattársát, Niclas Grönholmot, aki hatszoros győztesként és tavalyi vb-bronzérmesként nem akárki a ralikrosszban.

„Volt egy kis kontakt az elődöntőben, és tudtam, hogy az autó kicsit megsérült, így a döntő kihívás lesz. Ezzel együtt is nagyon boldog vagyok. Jó eredmény, hogy bemutatkoztam a WRX-ben és negyedik helyen végeztem, amire viszont legbüszkébb vagyok, az a tempóm. Több tapasztalattal le tudom faragni az utolsó pár tizedet, kiegyensúlyozottabban tudok vezetni és kicsit jobban ki tudom venni a részem az autó fejlesztéséből. Mindenesetre kezdetnek jó volt.”

„Az első verseny után már kissé jobban ismerem az autót, de nyilván még mindig új számomra. Egy nemzeti bajnokságból érkeztem, ahol az autók lassabbak. Főleg az első előfutamon volt különleges, az elektromos autók sűrűjében az első kanyarban, mert a sebesség és kigyorsítás hihetetlen. Ahogy a hétvége telt, egyre jobban megszoktam. Emellett Hell vadiúj versenypálya volt számomra, az első napon ezért nagy kihívást jelentett” – beszélt bemutatkozó versenyéről Andersson, aki hétvégén Rigában újra ringbe száll a férfi ellenfelekkel.

Related posts

Leave a Comment