RallyX Nordic: Kristoffersson és Grönholm osztoztak a győzelmeken

Finnországban folytatódott az erős mezőnyt felvonultató északi bajnokság: a höljesi duplázás után újra induló Niclas Grönholm és a teljes szezont futó, bajnoki cím kapujába kerülő Johan Kristoffersson uralták.

A páros olyan szinten kiemelkedett az OuluZone pályán, a bajnokság ötödik-hatodik fordulóján, hogy sem kvalifikációs futamot, sem elődöntőt nem nyert rajtuk kívül más. Szombaton Kristoffersson győzött kettő-egy arányban a futamok során, de a kedvezőbb helyezések miatt Grönholm zárta az első helyen a köztes eredménylistát, majd az elődöntők után a Hyundai állt fel a döntő pole-pozíciójába a Volkswagen előtt. A második körben azonban Grönholm defektet kapott, így Kristoffersson simán nyert, a szezon során második alkalommal, Juha Rytkönen és Sondre Evjen előtt.

A GRX csapatot ezúttal egyedül képviselő Grönholm (Höljesben Szabó Krisztián volt a csapattársa) vasárnap vágott vissza kettő kvalifikációs elsőséggel, melyeket újból a köztes eredménylista, elődöntő és döntő rajtrácsának első pozíciója követett. A háromszoros világbajnok nyomást helyezett rá a döntőben, de Grönholm állta a sarat, és megszerezte négyből harmadik győzelmét. Kristoffersson 1,4 másodperc hátrányban második lett, a harmadik helyet pedig Rytkönen szerezte: a finn hazai pályán csatlakozott a mezőnyhöz, de két dobogóval távozott az eredményes hétvégéről.

A pontversenyben Kristoffersson már 155 egységet gyűjtött, a pontlevonást is tekintetbe véve 137 egységgel rendelkezik. Annak ellenére, hogy egy hétvége kimaradt számára, Grönholm 110 pontjával második. A harmadik a 108 pontos Sondre Evjen, a negyedik a 102 pontos Fraser McConnell, aki eddig Kristoffersson fő kihívójának tűnt, de Finnországban egyik nap sem került a döntőbe. A svéd ezzel a bajnoki cím kapujában áll: a naptárból már csak a svédországi Arvika maradt augusztus 13-15-én, ahol egyetlen fordulót tartanak, azaz 30 pont szerezhető.

Related posts

Leave a Comment