Kristoffersson duplán győzött, Kárai döntős Spában

Két győzelmet szerzett az ikonikus pályán a négyszeres világbajnok – ezzel hétből hatnál tart a WRX első elektromos szezonjában. Timmy Hansent balszerencse üldözte, az újonc Bergström kettős dobogót ért el. Az Európa-bajnokságon Kárai Tamás idei legjobb eredményét szerezte, és az összetettben sem végzett még ennyire elöl.

A Ralikrossz-világbajnokság negyedik idei helyszínén, Belgiumban újra két önálló versenynapot tartottak, szombaton pedig úgy tűnt, Timmy Hansen megszerzi első győzelmét, mivel a svéd előfutamot, továbbjutó futamot és elődöntőt is nyert, Johan Kristoffersson viszont tőle szokatlan módon a SuperPole után a döntőig sehol sem volt a leggyorsabb. A fináléban azonban Hansen Peugeot-ját kiforgották egy láncreakció folytán, melyet Niclas Grönholm indított, így Kristoffersson gyakorlatilag megörökölte ötödik győzelmét. Kevin Hansen második lett, az újonc Gustav Bergström pedig első dobogóját szerezte.

A második nap Kristoffersson már meggyőzőbb tempót diktált, a volkswagenes nyerte az egyik előfutamot, saját továbbjutó futamát és elődöntőjét, majd a döntőt is. Timmy Hansen újra balszerencsés volt, nem jutott tovább az elődöntőn körén. A dobogó második fokára ezúttal Grönholm állt – a szezon eddigi egyetlen győztese Kristofferssonon kívül –, Bergström pedig ismét harmadik lett a Volkswagennel. Kevin Hansen negyedik, a döntőben kieső Ole Christian Veiby ötödik lett az összesítésben.

Két szintén dupla fordulóval a szezon vége előtt – melyeket Barcelonában és a Nürburgringen tartanak – Kristoffersson már 41 ponttal vezeti a bajnokságot. A második helyre felkapaszkodó Kevin Hansen 90, a harmadik Veiby 89, Grönholm és Timmy Hansen pedig egyaránt 87 pontos.

Az Euro RX1 szezonja Spában ért véget az év hatodik versenyével. Anton Marklund, aki Portugáliában már bebiztosította az Európa-bajnoki címet, tét nélkül autózva magabiztos győzelmet szerzett, az első előfutam kivételével mindenhol leggyorsabb volt. A vendégszereplő Juha Rytkönen lett a második, Janis Baumanis pedig a harmadik. Kárai Tamás az év végére tartogatta legerősebb versenyét, a hétvége egyedüli magyar indulója döntőbe jutott, ahol ötödik helyezést szerzett az Audival.

A kereken 100 pontos Marklund mögött Baumanis (71 pont) szerezte meg a bajnokság második helyét, Enzo Ide (71 pont) harmadik lett, Kárai Tamás pedig 50 pontjával végül ötödikként zárta az Európa-bajnokságot, ezzel pályafutása legjobb eredményét érve el.

Related posts

Leave a Comment